8 Sleutels voor heling

Emotionele wonden kunnen er onbewust voor zorgen dat je niet voluit leeft. Een emotionele wond  betekent dat je een moeilijke ervaring nog niet helemaal doorvoeld en verwerkt hebt. Als je daar iets aan wilt doen, kan dit artikel je op weg helpen. 

1. Het begint met een intentie.

Mensen veranderen op basis van pijn en verlangen. Heling begint dan ook met een intentie. Vraag jezelf af wat het is wat jij niet meer in je leven wil. Welke pijn wil je niet langer herhalen? En wat is het waar jij in plaats daarvan naar verlangt? Verandering gaat naast dat het je veel gaat opleveren, ook gepaard met verlies. Daarom is het belangrijk je intentie helder te hebben op dagen dat het moeilijk is. Hoe ben jij, voel je je en gedraag je je als je geen last meer hebt van situaties uit het verleden? Dat is je eindbestemming op de route die door lastige emoties en gevoelens heen gaat.

2. Zorg voor rust en veiligheid en forceer niet.

Altijd bezig zijn kan een manier zijn om onze wonden uit de weg te gaan. Als dat voor jou geldt, kan het helpen meer te vertragen. Rituelen die daarbij helpen, zijn enorm waardevol. Vraag jezelf af wat jou kan helpen om meer vertraging in je leven te integreren. Dat kan bijvoorbeeld door middel van rustgevende activiteiten. Ook is het goed om momenten op de dag te hebben dat je niets hoeft te doen en alleen maar hoeft te zijn. Als de basis stabiel is, is het makkelijker om bij lastige emoties te komen. Jij schept met rust en veiligheid de voorwaarden om te helen maar het is ook belangrijk om niets te forceren. Je volgt het tempo van jouw lichaam.

3. Check regelmatig in bij jezelf.

Sta regelmatig stil bij je eigen binnenwereld en vraag jezelf af waar jij behoefte aan hebt. Door regelmatig in te checken en je keuzes te baseren op wat jij van binnen voelt, ga je beter voor jezelf zorgen. 

4. Geef jezelf erkenning.

Wij hebben allemaal een kritische stem in onszelf die het beste met ons voorheeft, maar die ook ons levensgeluk in de weg kan staan. Dit beschermingsdeel kan je wijsmaken dat het allemaal niet zo erg was of dat het aan jou ligt wat er is gebeurt. Het is belangrijk om dit op te merken en jezelf erkenning te geven voor wat er is gebeurd en hoe moeilijk het voor je was. Stel jezelf de vraag: wat heeft het met me gedaan? En geef jezelf de ruimte voor gevoelens en emoties die opkomen.

5. Begin jezelf emotioneel te heropvoeden.

Veel mensen hebben van huis uit niet geleerd hoe je met emoties om kunt gaan. Dit is iets wat we soms op latere leeftijd leren. Triggers kunnen de ingang zijn naar je emotionele wonden. Triggers zijn situaties die een automatische overlevingsreactie bij jou teweeg brengen. Dat proces gaat geheel onbewust. Deze reactie is in het verleden heel waardevol is geweest. Er was een moeilijke of bedreigende situatie die je hebt overleefd. Nu kun je, door te vertragen, met je aandacht in het hier en nu te gaan en door je buik adem te halen, ruimte maken voor de emoties die gevoeld willen worden. Wordt je bewust van de ervaring die je hebt: de gedachten, gevoelens en emoties. Kijk waar je lichaam behoefte aan heeft. 

6. Leer je behoeften goed kennen.

Het kan moeilijk zijn om je eigen behoeften te leren kennen als jij je moest aanpassen om te kunnen overleven. Behoeften kun je vaststellen door je je bewust te worden van je emoties. Voel je je bijvoorbeeld boos? Onderzoek dan wat jou zo boos maakt. Vervolgens kijk je waar je behoefte aan hebt. Is dat meer ruimte voor jezelf? Gezien en gehoord worden? Zodra je dat vastgesteld hebt, kun je jezelf afvragen wat je kunt doen om deze behoefte te vervullen. 

7. Deel met gelijkgestemden.

Trauma ontstaat vaak niet omdat er iets ergs gebeurde, maar omdat je alleen was met wat er gebeurde. Het kan daarom heel helend zijn om jouw proces met gelijkgestemden te delen. Het idee dat je het alleen moet doen of dat anderen niet op jou zitten te wachten, is vaak een onderdeel van de overleving. Oefen in kleine stapjes om je kwetsbaar op te stellen bij mensen die veilig voelen en merk op wat er gebeurt. Mochten er nog geen mensen in je leven zijn met wie je je proces kunt delen, kijk dan of je professionele hulp kunt vinden die bij je past. 

8. Vraag om hulp als je dat nodig hebt.

Als je merkt dat je vastloopt of je je niet veilig genoeg voelt om lastige emoties en gevoelens aan te gaan, zoek dan hulp die bij je past. 

Wil je ervaren of mijn hulp bij je past? Je bent welkom voor een kennismaking. Neem contact met mij op