Referenties

"Het leven voelt simpeler, 'lichter', minder ingewikkeld."

Voordat ik (vrouw, 45 jaar) met Linda aan de slag ging had ik jarenlang in de hulpverlening rondgelopen. Na een burnout 17 jaar geleden bleef ik therapie houden voor een angst-, afhankelijkheids- en een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis. Een paar jaar geleden veranderde dat in autisme. In deze diagnose vond ik veel herkenning.

Ter ondersteuning thuis kreeg ik coaching aan huis toegewezen en zo kwam Linda op mijn pad. In eerste instantie richtten de gesprekken zich op het 'behapbaarder' maken van mijn leven: schema's. Hoe gaat het, waar loop je tegen aan en wat kunnen we daaraan doen? Linda hielp me goed met het vinden van 'mijn eigen manier', het leven inrichten zodat het bij mij paste in plaats van hoe (ik altijd had gedacht dat) het van 'men' moest.

Steeds meer gaf Linda duiding aan mijn belemmeringen door te spreken over gedrag ontstaan uit mogelijke trauma's. Zo zijn we gestart met lichaamsgerichte therapie, zoals somatic experiencing. Ondertussen zijn we zes sessies verder. De ontwikkelingen die ik hierdoor heb doorgemaakt zijn indrukwekkend. Vaak ben ik bang dat ik droom en alles toch niet waar blijkt.

Enkele voorbeelden: 
- Cursus gaat weer om het leren ipv. ervoor zorgen dat al mijn stresssignalen onopgemerkt blijven.
- Ik durf te praten als ik bij mensen ben.
- Durf zelfs mijn vinger op te steken om een vraag te stellen tijdens een cursus.
- Ik heb nauwelijks nog buikpijn als ik alleen thuis ben.
- Ging ineens zonder dagen voorbereiding met de trein naar een Amsterdamse winkel.
- Kan meer bij mezelf blijven in een groep mensen, nauwelijks nog gericht op 'wat de ander wil'.
- Ik raak niet meer overweldigd bij een te drukke week, beslis meer in het moment, voer uit wat nog kan.
- Veel minder behoefte aan alles uitdenken, eindeloos plannen.
- Ben niet meer gericht op zo 'normaal/vloeiend' mogelijk te spreken, durf al denkend, aarzelend te praten.

In al die jaren van therapie zijn er veel verschillende behandelingen op me losgelaten, cognitieve gedragstherapie, EMDR, TRE etc. Door de EMDR werden mijn trauma's op een cognitieve manier verwerkt, hierdoor durfde ik een aantal activiteiten weer op te pakken. Toch bleef ik lichamelijk dezelfde reacties houden (angstig, gespannen, paniekerig, kortademig, overmatig transpireren). Dit zorgde er bij mij voor dat veel activiteiten waren veranderd in een uitputtingsslag met vermijding tot gevolg. Ik kon deze manier van activiteiten ondernemen niet altijd meer opbrengen en leefde daarom behoorlijk geïsoleerd met de focus op rust en bijkomen.

De lichaamsgerichte therapie heeft ervoor gezorgd dat de lichamelijke sensaties (paniek, alarmbellen, spanning) sterk zijn verminderd en op sommige vlakken zelfs verdwenen zijn. Eindelijk ben ik niet meer bezig met mezelf vermannen, met het negeren en 'rechtpraten' van mijn intuïtie, maar kan ik bezig zijn en zelfs plezier hebben in de activiteit zelf.

Naast de vooruitgang bij de gerichte situaties die we aangepakt hebben, ervaar ik ook in bredere zin vooruitgang. Mijn dagelijks leven voelt nauwelijks nog als 'te veel' ik heb meer ruimte en kan meer ondernemen. Het leven voelt simpeler, 'lichter', minder ingewikkeld. Ik ben minder angstig, minder overweldigd, zie minder tegen nieuwe activiteiten op, doe ze 'gewoon'. Relativeren lukt beter. Ik durf en kan meer mezelf zijn en ik voel me 'normaler' omdat activiteiten niet meer zo uitputtend zijn als voorheen. Mijn leven is leefbaarder en meer van mij geworden.
- Vrouw, 45 jaar.

"Ik leerde van Linda voor het eerst van mijn leven te luisteren naar de signalen van mijn lijf."

Ik was volledig vastgelopen rond mijn 50ste levensjaar. Alle trucjes die ik een leven lang had geleerd om te overleven in een wereld die niet voor mij ontworpen leek te zijn, werkten niet meer. Ik was alleen maar constant moe. Daarom trok ik mij steeds verder terug in mijn eigen bubbel. Door de depressie die daarop volgde kwam ik voor het eerst in mijn leven bij een GGZ psychiater terecht.

Na vele maanden therapie en allerlei testen bleek dat ik autisme had en ook een behoorlijk wat trauma had opgelopen door opeenvolgende nare gebeurtenissen in de laatste tien jaar. Ik leerde natuurlijk eerst wat autisme precies was, maar had geen idee wat ik met zo’n diagnose moest doen en hoe ik nu verder moest. Want ik bleef maar emotioneel en fysiek uitgeput.

Toen ik voor het eerst kennismaakte met Linda, had ik werkelijk geen idee wat ik kon verwachten. Door de depressie waar ik in zat wist ik ook niet meer zo goed hoe ik dingen verbaal moest formuleren. Gelukkig wist zij met heel veel geduld de juiste vragen te stellen. Voor mij kwam de omslag toen ze me leerde om in kleine stapjes vooruit te gaan. 

Dat gevoel van onvermogen wat mij destijds volledig consumeerde veranderde door de wekelijkse coaching heel erg snel. Ik leerde van Linda voor het eerst in mijn leven te luisteren naar de signalen in mijn lijf. En wat je daarmee kan doen. Hoe ik kon omgaan met alle paniekaanvallen de angst die mij dan leek te verlammen. Hoe ik in plaats van negeren er op eigen kracht uit kan komen en me weer veilig kan voelen.

Wat ik het fijnste vind in het contact met Linda is dat er ruimte is om volledig mijzelf te zijn. Ze heeft veel geduld en neemt ook de tijd om te luisteren en weet door te vragen. En dan geeft ze suggesties of inzichten die ik weer kan toepassen in mijn eigen situaties waardoor ik steeds weer een stapje verder kom.

Ik zou Linda als coach zeker aanbevelen. Als je even niet meer weet hoe verder, of misschien zelfs niet meer weet waarom, dan helpt zij je om erachter te komen wat het is wat je zelf wilt bereiken in dit leven. En vooral hoe je dit het beste op je eigen unieke manier kunt doen. Stapje voor stapje. 
Sarah, 53 jaar, Grafisch ontwerper, Marketing Communicatie manager en Chef kok

"Ik ben in een korte tijd tot heel veel inzichten gekomen."

Ik ben in een korte tijd tot heel veel inzichten gekomen. Veel meer dan in alle jaren hulpverlening die ik al heb gehad. In het verleden werd ik alleen aan de oppervlakte geholpen. Linda heeft me met de kern geholpen waardoor ik de juiste stappen kon zetten. Ze stelt de juiste vragen, waardoor ik in contact kom met wat ik zelf wil. Van daaruit kan ik de juiste keuzes maken. Na een afspraak met Linda voel ik me weer lichter. De mensen om mij heen zien ook dat ik veranderd ben.
- Anoniem

"Door de lichaamsgerichte oefeningen die we hebben gedaan, kan ik op een veilige manier in contact komen met mijn emoties." 

Ik heb het contact met Linda als heel prettig ervaren. Haar rust en verschillende manieren om iets uit te leggen vond ik fijn. Ik heb meer inzicht gekregen in trauma en veiligheid en ik kan mezelf beter begrijpen. Door de lichaamsgerichte oefeningen die we hebben gedaan, kan ik nu op een veilige manier in contact komen met mijn emoties. In relatie tot de recente verliezen die ik heb meegemaakt, kon ik een paar keer bij mijn emoties. (Eerst lukte dat niet goed.) Ook kan ik beter praten over mijn verlies. -  Yda, 62 jaar, Begeleidster gehandicaptenzorg

"Het heeft me meer rust, ontspanning en verhoogde levenskwaliteit gebracht." 

Linda heeft mij laten ervaren dat ik helemaal mag zijn zoals ik ben en dat ik bijzonder ben met al mijn kwaliteiten. Daardoor durfde ik door de gevoelens heen te gaan die ik jarenlang heb onderdrukt. Ik ben me veel bewuster geworden van wat ik voel. Ook voel ik me vrijer. Daarnaast heeft het me meer rust, ontspanning en verhoogde levenskwaliteit gebracht. 
- Anoniem

"Jij geeft de ruimte waarin ik me gezien voel." 

Jij geeft de ruimte waarin ik me gezien voel. Door het delen met jou lopen de potjes niet over. Ik voel me heel erg gehoord. Hierdoor kan ik er in andere contacten beter zijn voor de ander. Ook krijg ik de dingen sneller op een rijtje, word ik mentaal sterker en het ruimt op. De erkenning die ik heb gekregen door het uitwisselen met jou is heel belangrijk voor mij. Door het sparren met jou kom ik dichter bij de kern van wat belangrijk is voor mij. Door jouw ondersteuning ben ik duidelijker gaan staan voor mijn waarden. Het wordt inzichtelijker welke keuzes ik wil maken. Daarna kan ik weer verder en stappen nemen die goed voelen. Enerzijds kosten de afspraken fysiek energie door het focussen. Anderzijds geeft het energie omdat er ruimte ontstaat: de gesprekken werken voedend, activerend en inspirerend door. Het opruimen van gedachten en gevoel gebeurt daarna. Ik voel me enorm gesteund in het volgen van mijn eigen pad. Soms koppel je terug wat we een tijd geleden besproken hebben. Je spreekt dan je vertrouwen in mij uit en ondersteunt me in een manier die echt voor mij werkt omdat het mijn eigen manier is. Dat geeft vertrouwen in mijn eigen kracht. - Anoniem

"Ja, ik kan het. Stap voor stap. Het geeft weer hoop." 

Dankjewel voor vandaag. Het heeft me inzicht gegeven in hoe het bij mij werkt met betrekking tot grenzen aangeven en goed voor mezelf zorgen door voldoende rust te nemen. Ja, ik kan het. Stap voor stap. Het geeft weer hoop. - Anoniem

"Hoe jij duidelijk en gewoon heel fijn ondersteunen kan, dat zie ik als een gave." 

Je mocht mij een paar jaar wekelijks begeleiden en wat heb ik er veel aan gehad. Na jou heb ik andere hulp gehad, ieder op hun eigen wijze en met hun eigen expertise. En toch, hoe jij duidelijk en gewoon heel fijn ondersteunen kan, dat zie ik als een gave en voelt voor mij nog steeds als the best. Hoe bijzonder is het (be)leven als we durven te zien, denken en voelen dat alles precies in het moment past. Ook als het minder leuk of spannend is, dan spiegelt onze buitenwereld onze binnenkant in het moment of fase van ons (be)leven. Jij lieve mooie Linda, hebt hier een prachtige uitwisseling in gebracht tijdens onze samenwerking waarin jij openstond om mij te begeleiden en te ondersteunen.

Over een leersessie:

Dank je wel voor de leuke sessie vorige week. Het heeft me veel gebracht. Deze week ben ik al veel bezig met SE en ik vind t ook echt leuk. Het is fijn om te zien dat het veel toevoegt aan wat ik al doe.