Als hij nou eens zou inzien dat…
Zij begrijpt gewoon totaal niet hoe het zit!
Zo irritant dat…altijd zo reageert!
Wees eerlijk: denk jij bovenstaande dingen weleens? Dit zijn menselijke gedachten om te hebben. We worden graag gezien en gehoord. Toch zijn we uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor het vervullen van onze behoeften. Hoe komt het dan dat we toch dikwijls deze verantwoordelijkheid buiten onszelf leggen? De oorsprong daarvan ligt in het verleden, toen we werkelijk nog afhankelijk waren van onze omgeving voor het vervullen van onze behoeften.
Hoe ontstaan onvervulde kindbehoeften?
Als je opgroeit, ben je afhankelijk van je ouders. Omdat jouw ouders mensen zijn met hun eigen kwaliteiten en valkuilen, kan het niet anders dan dat zij niet in al je behoeften konden voorzien. Als dat structureel het geval is omdat jouw ouders beperkt emotioneel beschikbaar konden zijn, zal dat gevolgen hebben voor je ontwikkeling en hoe jij met je eigen behoeften omgaat. Hoe minder emotioneel beschikbaar jouw ouders voor je konden zijn, hoe lastiger het is om vertrouwen te ontwikkelen dat er aan jouw behoeften tegemoet gekomen zal worden. Een strategie die veel kinderen ontwikkelen is dat ze zichzelf verlaten om liefde en erkenning buiten zichzelf te vinden. Als je je hiervan niet bewust bent, zal je deze patronen automatisch herhalen als je volwassen bent. Alleen stel je nu je partner, je werkgever of een vriendin onbewust verantwoordelijk voor je onvervulde behoefte.
Hoe herken je een onvervulde kindbehoefte?
Je herkent een onvervulde kindbehoefte omdat je reactie meer lading heeft dan de situatie zelf. Bijvoorbeeld: je wordt boos op je partner omdat hij 5 minuten te laat is. Of: je kunt niet slapen van een mail met feedback op je werk. Ook kun je een onvervulde kindbehoefte herkennen aan het verschuiven van je aandacht naar de ander, in plaats van dat je contact houdt met jezelf. Pas als de ander zich anders gedraagt, kun jij vrede vinden. Het voelt onvrij.
Hoe zorg je voor je eigen behoeften?
Als jij wilt leren meer vanuit je eigen behoeften te leven, dan kun je dat in drie stappen doen.
Eerste stap: Inzicht
De overlevingsstrategieën, gaan automatisch. Zo’n strategie was vroeger helpend maar brengt je nu niet meer waar je wil zijn. Het gaat erom dat je jezelf leert zien en accepteren: gewoon zoals jij bent. Zolang je dat niet doet, zal de buitenwereld jou daarin spiegelen. Je wordt getriggerd en denkt dat het door een ander komt. De eerste stap is dus dat je je eigen patronen gaat doorzien en erkennen.
Tweede stap: contact maken met je emoties
Als je je patronen gaat zien en erkennen, kunnen er onverwerkte gevoelens omhoog komen. Misschien voel je verdriet omdat jij als kind niet gezien werd. Misschien is er boosheid naar die ene ouder, leraar of opvoeder. Je had iets nodig en daar is niet aan tegemoet gekomen. Dat raakt. Het is belangrijk dat je dit erkent. Wees aanwezig bij alles wat je er nu bij ervaart, zonder in een verhaal te gaan. Zo geef jij jouw zenuwstelsel het signaal dat de oorspronkelijke situatie voorbij is en dat jij nu veilig bent. Vanuit die veiligheid kun je gaan werken aan de volgende stap.
Derde stap: Een leven gebaseerd op jouw kernwaarden.
Hoe veiliger jij wordt voor jezelf, hoe makkelijker het is om je eigen behoeften te herkennen en erop te vertrouwen dat je voor jezelf zorgt. In plaats van erkenning te zoeken voor je onvervulde behoeften, zorg jij er actief voor dat er aan jouw behoeften en verlangens wordt voldaan. Dat doe jij vanuit een gevoel van overvloed in plaats van tekort. Zo bouw jij aan een leven vanuit je eigen kernwaarden in plaats van dat je reageert op de buitenwereld vanuit een onvervuld stuk.
Zorgen voor je eigen behoeften, betekent niet dat jij niemand nodig hebt. Het is juist erg fijn om iets van een ander te ontvangen. Waar het om gaat is dat als je een verzoek bij de ander legt, je die persoon vrijlaat. Zo maak je de ander niet verantwoordelijk voor jouw behoeften en vertrouw je erop dat je andere manieren zult vinden, als de ander er niet aan tegemoet kan komen. Zo zorg je voor jezelf zonder jezelf afhankelijk te maken. Zo weet je diep van binnen dat je er voor jezelf bent, of er nou aan jou behoeften wordt voldaan of niet.
Zou jij graag meer inzicht in jouw patronen willen en vanuit je kernwaarden willen leven? Via het contactformulier kun je een vrijblijvende kennismaking aanvragen.