4 redenen om gevoelens er te laten zijn

Wij kunnen van alles in ons lichaam ervaren: sensaties, gevoelens en emoties. Wat we meestal niet geleerd hebben, is daar ruimte aan te geven, zonder er van weg te gaan. Vaak leren we het tegenovergestelde: afleiding, ontkenning, verdoving, rationaliseren. Op de korte termijn helpt het je: je hoeft het niet te voelen. Op de langere termijn creëert het allerlei klachten. Je leeft om de ongemakkelijke gevoelens heen, waardoor je blokkeert op bepaalde gebieden van je leven. Totdat de klachten zo groot worden, dat ze aan de deur kloppen in de vorm van burnout, ziekte of verslavingen. Dan kan het een hele weg zijn om weer terug naar jezelf te komen. Hoe doe je dat? Door een begin te maken met meer te gaan voelen. 

Hardop voelen, wat is dat?

Je kunt jezelf helpen op de langere termijn, door van ‘hardop voelen’ een dagelijkse beoefening te maken. Wat bedoel ik daarmee en waarom zou je dat doen? Hardop voelen is dagelijks bij jezelf inchecken en en alles ervaren wat er te voelen valt en het er laten zijn. In dit artikel geef ik je 4 redenen waarom je dit kan helpen.

1. Je raakt meer geoefend in observeren in plaats van het gevoel te worden.

Als we ons niet bewust zijn van wat we ervaren, gaan we ons er vaak mee identificeren. Je wordt de gedachte, het gevoel, de emotie en reageert van daaruit. Later had je misschien anders willen reageren. Door hardop te voelen en woorden te geven aan je ervaringen kun je meer aanwezig worden in wat je ervaart, zonder dat je van daaruit hoeft te reageren. Hierdoor ervaar je meer keuzevrijheid in je reacties.

2. Gevoelens en emoties laten jou los, als je er ruimte aan geeft zonder oordeel.

‘Loslaten’ is vaak iets van de mind. We moeten dan werken, forceren en proberen om iets los te laten. Vaak bewerkstelligen we dan het tegenovergestelde: het wordt juist groter, ongemakkelijker en vervelender. Als je zonder oordeel en met compassie aanwezig kan zijn bij jouw ervaring, dan laat hetgeen je ervaart, jou los. Iets wat er helemaal mag zijn, komt namelijk tot ontspanning en in die ontspanning verdwijnt het weer. Je houdt er simpelweg niet aan vast en maakt er geen verhaal van. Hierdoor bevrijd je jezelf zonder actief iets te doen.

3. Het zorgt voor verbinding waardoor je zenuwstelsel tot rust komt.

Als je hardop met een ander deelt wat er in je omgaat, mag het er zijn van jezelf. Als jouw gevoelens welkom zijn bij een ander, dan co-reguleert je zenuwstelsel. Denk bijvoorbeeld aan een baby die tot rust komt de armen van zijn/ haar moeder. Het zenuwstelsel van de moeder communiceert veiligheid naar het zenuwstelsel van het kind. Wij zijn sociale wezens en ook als we volwassen zijn, werkt het nog zo dat jouw zenuwstelsel tot rust kan komen via iemand anders die zonder oordeel aanwezig kan zijn. Daarom werkt het ook zo helend als iemand kan luisteren zonder adviezen, meningen of oordelen.

4. Op den duur kun je vrijere keuzes maken.

Zoals ik in de inleiding beschreef, maakt het wegstoppen van je gevoelens je onvrij. Je keuzes zijn dan gebaseerd op angst voor je gevoelens. Door hardop te voelen, worden je keuzes vrijer. Je laat je niet meer bepalen door de schommelingen in je gevoelsleven, maar geeft actief vorm aan jouw leven, vanuit jouw waarden. 

Direct aan de slag? Vraag een kennismaking aan.